Heeft u een vraag? Kijk dan eerst of u op deze pagina het antwoord kunt vinden. Staat het antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wilt u toch liever zelf proberen een antwoord te vinden op uw vraag? Kijk dan eens op thuisarts.nl. Het kan ook zijn dat u een klacht over de praktijk heeft, in dat geval klikt u hier.
Op deze pagina vindt u informatie over:
- de griepprik
- een mogelijke blaasontsteking
- verstopte oren
- het uitstrijkje
De griepprik en/of pneumokokkenprik
Jaarlijks nodigen wij een aantal mensen uit de zogenaamde risicogroepen uit voor de influenzavaccinatie en de pneumokokkenvaccinatie, volgens de richtlijn van de gezondheidsraad. Dit zijn:
Voor de griepvaccinatie:
patiënten van 60 jaar en ouder
patiënten met diabetes mellitus
patiënten met chronische longaandoeningen (bijvoorbeeld astma en COPD)
patiënten met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld HIV of behandeling voor kanker
Voor de pneumokokkenvaccinatie:
patiënten tussen de 60 en 80 jaar worden iedere 5 jaar opgeroepen.
De vaccinatie vindt bij voorkeur plaats aan het eind van de maand oktober. De uitnodiging hiervoor kunt u vanaf begin oktober verwachten. Denkt u onterecht wel of juist niet een uitnodiging te hebben gehad? Neem dan contact op met de assistent. Wanneer u geen vaccinatie wenst kunt u ook contact opnemen, dan sturen wij u in het vervolg geen uitnodiging meer. U kunt dit besluit altijd herroepen (bijvoorbeeld als u tot een andere risicogroep gaat behoren).
Een mogelijke blaasontsteking
Denkt u dat u een blaasontsteking heeft? Breng dan het liefst de eerste ochtendurine naar de praktijk en geef deze aan de assistent. Deze zal naar uw klachten en allergieën informeren. De assistent schrijft u zo nodig, in overleg met de huisarts, een antibioticakuur voor.
Verstopte oren
Denkt u dat u slechter hoort door een teveel aan oorsmeer? Dan kunt u zich tot de assistent wenden om het oor uit te laten spuiten. Deze controleert of dit nodig is. Het is makkelijker om het oor uit te spuiten als u het oor al een paar dagen gedruppeld hebt met wat olie.
Het uitstrijkje
Vrouwen vanaf 30 t/m 60 jaar krijgen elke 5 jaar een oproep voor een uitstrijkje in het kader van het onderzoek naar baarmoederhalskanker. Deze uitnodiging wordt verstuurd via het Bevolkingsonderzoek Nederland. Dit is dus in het jaar dat u 30, 35, 40, 45, 50, 55 en 60 wordt. De assistent verricht in principe deze uitstrijkjes. U maakt ook met haar een afspraak.